- Štítky blogu
- mycosynergy
- žlčník
- pečeň
- obličky
- prostata
- močový mechúr
- srdce
- krv
- vyčerpanie
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Probiotiká
Výraz probiotikum je odvodený z latinskej predložky „pro“ rovnakého slovenského významu a gréckeho slova „biotic“, ktoré znamená „bios“ alebo „život“. Moderná história probiotík sa datuje k počiatku 20. storočia priekopníckymi štúdiami budúceho laureáta Nobelovej ceny, Élia Metchnikoffa, ruského vedca pôsobiaceho v Pasteurovom inštitúte v Paríži.
V každom prípade, prvé zachované zmienky o výrobe probiotík sú staré takmer ako ľudstvo samo a úzko súvisia s používaním fermentovanej potravy.
Už počas neolitického veku sa používali procesy, ktoré umožňovali nielen predĺžiť trvanlivosť mliečnych výrobkov, ale zároveň docieliť ich liečebného účinku. Egypťania a Féničania uchovávali mlieko od kráv, oviec, kôz, koní a tiav vo fľašiach vyrobených z kože alebo žalúdkov, kde mlieko prišlo do kontaktu s baktériami, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou predchodcom dnešných kmeňov Lactobacillus acidophilus a bulgaricus. Legenda hovorí, že pastier, cestujúci po horúcom slnku tureckej púšte na nejakú dobu zabudol na mlieko v kozom vaku.
Neskôr zistil, že sa premenilo na hustý, krémový a chutný pokrm. Tento nový produkt bol vtedy pomenovaný pre nás známym slovom „jogurt“. O niekoľko sto rokov neskôr identifikoval Louis Pasteur mikroorganizmy zodpovedné za proces fermentácie a položil tak základy odvetvia, ktoré v mnohom zmenilo svet.
Výroba fermentovaných, probiotických prípravkov zaznamenala v posledných tridsiatich rokoch obrovský vývoj. Zo zabudnutých kožených vakov na púšti sa rýchlo stal vysoko sofistikovaný odbor. Boli identifikované a popísané stovky probiotických bakteriálnych kmeňov a vykonali sa klinické štúdie ich pôsobenia na ľudský organizmus. Kľúčovými sa stali dva parametre.
Zloženie a množstvo použitých kmeňov a súčasne spôsob, ako ich v rámci tráviaceho traktu efektívne dopraviť na potrebné miesto. Prvé probiotické prípravky trpeli svojimi pôrodnými bolesťami. Takmer 90% obsahu sa zničilo už v prostredí žalúdka pôsobením jeho agresívnych tráviacich štiav, a preto ich efekt zostal veľmi diskutabilný.
Do črevného biómu sa dostalo absolútne minimum baktérií, ktoré tým pádom nedokázali čeliť presile a na zmenu mikrobiómu nemali silu. Prvým krokom k náprave bolo balenie do želatínových kapsúl, ktoré svoj obsah čiastočne chránili, a úspešnosť dopravy skrz žalúdok sa násobne zvýšila. Radikálnu zmenu však priniesla až metóda „obalenia“ samotných baktérií ochranným filmom, spravidla na báze prírodných materiálov.
Veríme, že naše probiotiká idú ešte o krok ďalej. Sú veľmi komplexné a podľa svojho zamerania rozdelené na dva prípravky, ktoré od seba ľahko a intuitívne rozoznáte. Obidva zhodne obsahujú rovnaký komplex desiatich vybraných bakteriálnych kmeňov, u ktorých sa preukázala najvyššia účinnosť. Sú chránené nielen rastlinnou kapsulou vhodnou pre vegetariánov, ale jednotlivé klastre baktérií sú uzatvorené do mikrokapsúl, ktoré tvoria štyri vrstvy obalu na báze glukózy, lipidov a chitosanu. Jednotlivé vrstvy sa nanášajú striedavo.
Táto nepravidelnosť znamená mierne odlišnú odolnosť a umožňuje postupné vstrebávanie obsahu v celej dĺžke črevných ciest.
Probiosan – „zelené“ probiotikum – je obohatené navyše o prebiotikum inulín a Chlorellu pyrenoidosu v organickej kvalite. Tá dodáva prípravku detoxikačný a nutričný účinok.
Probiosan Inovum – „fialové“ probiotikum – obsahuje prebiotikum inulín, kravské kolostrum a extrakt z hlivy ustricovej. Ich účinok prehlbuje imunitný efekt a pretože imunita sídli v črevách, pôsobia dvojitým a veľmi dôkladným spôsobom.
Napriek tomu, že samotný probiotický komplex vyrábame v Anglicku, finálny prípravok vzniká u nás, na Morave. Všetky účinné ingrediencie sa tu starostlivo homogenizujú, aby sa dosiahli ich presné pomery. Zvláštna pozornosť sa musí venovať probiotikám. Napriek všetkým opatreniam a ochrannej vrstve ide o živý materiál, ktorý prirodzene starne. Pre každú ingredienciu existuje presný algoritmus prirodzeného úbytku.
Ich obsah sa preto starostlivo počíta tak, aby garantované množstvo bolo vo výrobku obsiahnuté s rezervou na posledný deň záručnej doby. Hippokrates pred viac než dvetisíc rokmi prehlásil, že „smrť sedí v útrobách“ a že „zlé trávenie je koreňom všetkého zla“.
Živá a vyvážená strava a čo najmenej stresu sú receptom na dlhý život. Ak tomu však chcete trochu pomôcť, teraz viete, kde môžete hľadať.
Autor: Redakcia Energy Vitae