Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 8-17 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 70 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
05.04.2023 Detoxikácia
Zelené potraviny a päť elementov
Zelené potraviny sú zdrojom dôležitých látok pre celý organizmus na hmotnej a jemnohmotnej úrovni. Zložky Zelených potravín fungujú na princípe syner... čítať celé
30.03.2023
Qi Drink - nápoj, ktorý povzbudí a zlepší náladu, zároveň odhlieni a pomôže pri tráviacich a iných problémoch
QI drink -  nápoj zo slzovky, obilniny,  je nanajvýš vhodný na podporu sleziny. Môžete si s ním vytvoriť pravidelnú rannú chvíľku pre seba, určite vám... čítať celé
29.03.2023 Zdravie
S novým Betafitom budete mať životnú šťavu
Keby som bola cvikla, hovorili by o mne: „Tá ma ale šťavu!“ A to by sa mi páčilo. čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Imunita
  4. Probiotiká
30.08.2021
Imunita

Probiotiká

Výraz probiotikum je odvodený z latinskej predložky „pro“ rovnakého slovenského významu a gréckeho slova „biotic“, ktoré znamená „bios“ alebo „život“. Moderná história probiotík sa datuje k počiatku 20. storočia priekopníckymi štúdiami budúceho laureáta Nobelovej ceny, Élia Metchnikoffa, ruského vedca pôsobiaceho v Pasteurovom inštitúte v Paríži.

V každom prípade, prvé zachované zmienky o výrobe probiotík sú staré takmer ako ľudstvo samo a úzko súvisia s používaním fermentovanej potravy.

Už počas neolitického veku sa používali procesy, ktoré umožňovali nielen predĺžiť trvanlivosť mliečnych výrobkov, ale zároveň docieliť ich liečebného účinku. Egypťania a Féničania uchovávali mlieko od kráv, oviec, kôz, koní a tiav vo fľašiach vyrobených z kože alebo žalúdkov, kde mlieko prišlo do kontaktu s baktériami, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou predchodcom dnešných kmeňov Lactobacillus acidophilus a bulgaricus. Legenda hovorí, že pastier, cestujúci po horúcom slnku tureckej púšte na nejakú dobu zabudol na mlieko v kozom vaku.

Neskôr zistil, že sa premenilo na hustý, krémový a chutný pokrm. Tento nový produkt bol vtedy pomenovaný pre nás známym slovom „jogurt“. O niekoľko sto rokov neskôr identifikoval Louis Pasteur mikroorganizmy zodpovedné za proces fermentácie a položil tak základy odvetvia, ktoré v mnohom zmenilo svet.

Výroba fermentovaných, probiotických prípravkov zaznamenala v posledných tridsiatich rokoch obrovský vývoj. Zo zabudnutých kožených vakov na púšti sa rýchlo stal vysoko sofistikovaný odbor. Boli identifikované a popísané stovky probiotických bakteriálnych kmeňov a vykonali sa klinické štúdie ich pôsobenia na ľudský organizmus. Kľúčovými sa stali dva parametre.

Zloženie a množstvo použitých kmeňov a súčasne spôsob, ako ich v rámci tráviaceho traktu efektívne dopraviť na potrebné miesto. Prvé probiotické prípravky trpeli svojimi pôrodnými bolesťami. Takmer 90% obsahu sa zničilo už v prostredí žalúdka pôsobením jeho agresívnych tráviacich štiav, a preto ich efekt zostal veľmi diskutabilný.

Do črevného biómu sa dostalo absolútne minimum baktérií, ktoré tým pádom nedokázali čeliť presile a na zmenu mikrobiómu nemali silu. Prvým krokom k náprave bolo balenie do želatínových kapsúl, ktoré svoj obsah čiastočne chránili, a úspešnosť dopravy skrz žalúdok sa násobne zvýšila. Radikálnu zmenu však priniesla až metóda „obalenia“ samotných baktérií ochranným filmom, spravidla na báze prírodných materiálov.

PROBIOTIKÁ ENERGY

Veríme, že naše probiotiká idú ešte o krok ďalej. Sú veľmi komplexné a podľa svojho zamerania rozdelené na dva prípravky, ktoré od seba ľahko a intuitívne rozoznáte. Obidva zhodne obsahujú rovnaký komplex desiatich vybraných bakteriálnych kmeňov, u ktorých sa preukázala najvyššia účinnosť. Sú chránené nielen rastlinnou kapsulou vhodnou pre vegetariánov, ale jednotlivé klastre baktérií sú uzatvorené do mikrokapsúl, ktoré tvoria štyri vrstvy obalu na báze glukózy, lipidov a chitosanu. Jednotlivé vrstvy sa nanášajú striedavo.

Táto nepravidelnosť znamená mierne odlišnú odolnosť a umožňuje postupné vstrebávanie obsahu v celej dĺžke črevných ciest.

Probiosan – „zelené“ probiotikum – je obohatené navyše o prebiotikum inulín a Chlorellu pyrenoidosu v organickej kvalite. Tá dodáva prípravku detoxikačný a nutričný účinok.

Probiosan Inovum – „fialové“ probiotikum – obsahuje prebiotikum inulín, kravské kolostrum a extrakt z hlivy ustricovej. Ich účinok prehlbuje imunitný efekt a pretože imunita sídli v črevách, pôsobia dvojitým a veľmi dôkladným spôsobom.

Napriek tomu, že samotný probiotický komplex vyrábame v Anglicku, finálny prípravok vzniká u nás, na Morave. Všetky účinné ingrediencie sa tu starostlivo homogenizujú, aby sa dosiahli ich presné pomery. Zvláštna pozornosť sa musí venovať probiotikám. Napriek všetkým opatreniam a ochrannej vrstve ide o živý materiál, ktorý prirodzene starne. Pre každú ingredienciu existuje presný algoritmus prirodzeného úbytku.

Ich obsah sa preto starostlivo počíta tak, aby garantované množstvo bolo vo výrobku obsiahnuté s rezervou na posledný deň záručnej doby. Hippokrates pred viac než dvetisíc rokmi prehlásil, že „smrť sedí v útrobách“ a že „zlé trávenie je koreňom všetkého zla“.

Živá a vyvážená strava a čo najmenej stresu sú receptom na dlhý život. Ak tomu však chcete trochu pomôcť, teraz viete, kde môžete hľadať.

Autor: Redakcia Energy Vitae

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Kde nás nájdete

Energy Košice

Komenského 3

Košice, 04001

Map
Kontakty
Energy Košice
Barbora Bittó Tauberová
Barbora Bittó Tauberová
(Po-Pia, 8-17 hod.)
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk