- Štítky blogu
- mycosynergy
- žlčník
- pečeň
- obličky
- prostata
- močový mechúr
- srdce
- krv
- vyčerpanie
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Detoxikácia
- Chlorela alebo Spirulina?
Chlorela alebo Spirulina?
Tieto dve zelené potraviny majú mnoho spoločného. V mnohých ohľadoch sa ale aj výrazne líšia. Podľa čoho vyberať, kedy ktorú užívať?
Na očistu, rast buniek a hojenie
Chlorelu môžeme charakterizovať ako jednobunkovú riasu žijúcu v sladkej vode. Pri jej kultivácii sa používa mineralizovaná voda a množstvo priameho slniečka. Najznámejšou vlastnosťou chlorely je jej schopnosť detoxikácie a zbavenie tela toxínov,vrátane ťažkých kovov. Látkou, ktorá stojí za mnohými, skoro až zázračnými účinkami chlorely, je chlorofyl. Chlorela ho totiž obsahuje najviac zo všetkých doposiaľ známych rastlín.
Chlorofyl je látka, ktorá sa takmer zhoduje s ľudským krvným farbivom hemoglobínom a je zodpovedná za sýtozelenú farbu chlorely. Chlorela je však bohatá aj na železo. Obsahuje ho mnohonásobne viac než špenát či pečeň. V chlorele nájdete aj všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalším unikátnym prvkom je rastový faktor CGF (Chlorella Growth Factor), vďaka ktorému chlorela dokáže veľmi rýchlo rásť.
Táto schopnosť pomáha pri rýchlejšej oprave nervových tkanív nášho organizmu a pomáha vzniku nových buniek. To chlorelu predurčuje ako ideálny prostriedok pre mozog a nervové ústrojenstvo.
Chlorela obsahuje vysoký podiel beta-karoténu a kyselín DNA/RNA. Z viac než 20 vitamínov a minerálov stojí za zmienku napr. vápnik, draslík či horčík. Chlorela významne pôsobí na zažívací trakt a dokáže zatočiť nielen s podráždením, ale často dokáže asistovať pri liečbe chorôb ako Crohnova choroba či syndróm dráždivého tračníka. Nie nadarmo sa chlorela odporúča ako výživový doplnok.
Pri chemoterapii chráni chlorofyl telo pred škodlivými účinkami žiarenia. Bunková stena chlorely je pre človeka nestráviteľná. Štandardne sa teda kvôli konzumácii musí narušiť, väčšinou sa to robí mechanickým mletím. Chlorela sa stala neoddeliteľnou súčasťou čínskej medicíny. Aj Japonci ju milujú a skonzumujú jej v pomere na obyvateľa najviac, užíva ju takmer 10 miliónov Japoncov.
Výdatný zdroj bielkovín
Naopak, spirulina nie je riasa, ale zdraviu prospešná sinica. Pestuje sa v sladkej alkalickej vode, do ktorej sa niekedy pridáva aj čistá morská voda. So svojím až 70% podielom proteínov sa spirulina zaraďuje medzi potraviny s ich najvyššou koncentráciou. Patrí súčasne medzi vzácnych nositeľov tzv. kompletného proteínu v rastlinnom svete.
Gram spiruliny obsahuje viac proteínov než gram mäsa či sóje. Proteíny sú kľúčové pre rast a regeneráciu buniek, dodajú energiu, výdrž a pôsobia na rast svalov. V spiruline sú všetky známe vitamíny B, vrátane vzácne sa vyskytujúceho vitamínu B12. Spirulina obsahuje aj chlorofyl, ďalším jej významným farbivom je fykocyanín, ktorý jej dodáva sfarbenie do tmavomodra. Toto farbivo má údajne aj protirakovinové účinky.
Spirulina je známa predovšetkým pre svoje výnimočné schopnosti posilnenia imunitného systému, čo je spôsobené vysokou koncentráciou beta-karoténu.
Beta-karotén má významné antioxidačné účinky. V spiruline nájdete cca 10x väčšiu koncentráciu beta-karoténu než v mrkve.
Spirulina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Mimoriadne prospešná je ďalej kyselina gama-linolenová (GLA), patriaca do skupiny omega-6 mastných kyselín. Je mimoriadne prospešná. Má antioxidačné účinky a priaznivo pôsobí na zdravie mozgu a srdca. Okrem spiruliny sa GLA kyselina vyskytuje napríklad v materskom mlieku.
Z ďalších živín s antioxidačnými účinkami stojí za zmienku napr. mangán, zinok, meď, selén a chróm. Zistilo sa, že spirulina chráni pred vplyvom radiácie na organizmus, čo bolo otestované aj krátko po černobyľskej havárii na miestnych deťoch a pracovníkoch, ktorí sa podieľali na odstránení škôd.
Chlorela alebo Spirulina?
Tieto dve zelené potraviny majú mnoho spoločného. V mnohých ohľadoch sa ale aj výrazne líšia. Podľa čoho vyberať, kedy ktorú užívať? Spirulina podporuje správne zažívanie, vrátane pravidelného pohybu čriev. Pomáha potlačiť nežiadúce baktérie a naopak, vytvoriť ideálne prostredie pre „dobré“ baktérie, pomáhajúce v trávení. Sinica je nízkokalorická a niektoré štúdie spomínajú jej účinky na chudnutie. Spirulina naozaj môže pomôcť pri chudnutí, ale len ako doplnok, nie hlavný prostriedok!
Najväčšie rozdiely
» Chlorela je tmavozelená, zatiaľ čo spirulina má tmavomodrozelenú farbu.
» Napriek tomu, že aj spirulina obsahuje farbivo chlorofyl, chlorela ho obsahuje cca 10x viac.
» Spirulina vďačí za svoju modrú farbu fykocyanínu.
» Chlorela obsahuje viac železa než spirulina.
» Chlorela obsahuje špeciálny rastový faktor CGF.
» Spirulina je bohatá na bielkoviny, oveľa viac než chlorela.
» Spirulina je lepším zdrojom kyseliny gama-linolenovej, esenciálnej nenasýtenej mastnej kyseliny.
Kedy si dať Spirulinu a kedy radšej Chlorelu?
» Cítite sa spomalení, unavení a podozrievate svoj životný štýl?
Zavolajte si na pomoc chlorelu a užívajte ju minimálne pár týždňov ako detox.
» Hľadáte alternatívu proteínového nápoja po cvičení bez chémie?
Urobte si nápoj zo spirulinového prášku.
» Ste vegetarián/ka či vegán/ka?
Užívajte spirulinu na doplnenie bielkovín.
» Trápi vás slabá imunita?
Skúste jedno alebo druhé, spirulina aj chlorela podporujú odolnosť organizmu.
» Prechádzate chemoterapiou?
Chráňte sa pred nežiadúcimi prejavmi chlorelou či spirulinou, majú podobné účinky.
» Máte zažívacie ťažkosti, zápchu, a pod.?
Vyberte si medzi spirulinou a chlorelou, obidve dokážu pomôcť.
» Ak cítite, že by vám prospeli účinky oboch zelených potravín, nebojte sa brať spirulinu aj chlorelu súčasne.
Nijako si navzájom neprekážajú, naopak – násobia svoje pozitívne efekty.
Pre koho nie sú vhodné?
Ak iba začínate spirulinou či chlorelou, vyskúšajte malé dávky. Vzácne sa totiž môže vyskytnúť alergia. Ak vás po prvom zjedení prepadnú akékoľvek alergické symptómy (svrbenie, vyrážka, a pod.), daná riasa nie je pre vás vhodná. Jedinci trpiaci fenylketonúriou by sa mali spiruline oblúkom vyhnúť.
Ak užívate lieky, ste tehotná alebo dojčíte, poraďte sa so svojím lekárom, či je užívanie chlorely alebo spiruliny pre vás vhodné. Vo všeobecnosti sú obidve potraviny v tehotenstve bezpečné, ale iný stav prináša so sebou množstvo individuálnych prejavov, ako napr. rôzne alergie.
Chlorela aj spirulina sa teda môžu spoločne chváliť čistiacimi a detoxikačnými účinkami, majú vysoký podiel vitamínu B a sú významným zdrojom proteínov. Chuť, ktorá nie je na prvýkrát zrovna lahodná, je u chlorely a spiruliny takmer totožná. Vedzte však, že sa na ňu dá zvyknúť!
Ak si však prášok zo spiruliny či chlorely pre jeho chuť naozaj neobľúbite, vždy je možnosť pridávať ho po troškách do chuťovo výrazných jedál, alebo ho jednoducho vymeniť za tablety.
Veronika Hradlíková